fbpx
Hulemandens logo (sort)@1x
Når hulemænd investerer på kaffebordet

Ny bog om investering og investorpsykologi

Mandag den 3. maj 2021 udkom Jens Balles nye bog om investering og investorpsykologi. Bogen har fået titlen Når hulemænd investerer og læner sig dermed op af Jens Balles tidligere udgivelser.

Det er efterhånden 6 år siden at Jens Balle lagde en karriere i den finansielle sektor bag sig, for i stedet at arbejde med adfærdsdesign og nudge. Værktøjer Jens blandt andet brugte til at få en investeringsforening til at være den hastigst voksende flere år i træk.

Det førte til udgivelsen af Hulemænd i habitter i 2016, som udkom i en revideret udgave i 2019 og netop er udkommet i et tredje oplag. Samtidig underviser Jens i adfærdsdesign og nudging på IBC i Kolding, og arbejder som konsulent og holder foredrag.

Helt slippe det finansielle har han dog ikke gjort, for udover at pleje egen opsparing, er han også i bestyrelsen for Investeringsforeningen Stonehenge. Og nu udgiver han en bog om investering og investorpsykologien.

– Interessen for psykologien i markedet, fik jeg for alvor, under dot.com-krisen i starten af 00erne, fortæller Jens Balle. Der sad jeg i en bank i Luxembourg og talte med kunder fra hele Europa, og de begik alle de samme fejl på de samme tidspunkter.

Det var flokmentalitet kombineret med frygt for tab, Jens Balle mødte her, og det er også to af de syv investeringssynder.

Hold strategien

Investering er ikke svært

Investering er ikke svært! Det handler om at købe og beholde. Men det kan være meget svært, for følelserne kommer på tværs, og vil gerne have os til at gøre noget. Vi får lyst til at tage profitter. Vi får lyst til at sælge og købe. Vi får lyst til at gå ud af markedet, for nu er det da steget meget.

Men mange analyser peger på at det er en god idé, at være investeret i aktier over tid. Det kan være meget dyrt at gå ud af markedet, for man risikerer at misse de gode dage, og dermed gå glip af afkast.

Hver gang man går ud af markedet kan det føre til en af to situationer:

To mulige udfald på beslutninger

I begge situationer er det svært at købe. Får du ret, og markedet falder tilbage, har vi ofte ikke lyst til at købe. Markedet er jo lige faldet, og der er formentlig en negativ stemning i markedet. Så måske får du ret – men når du at købe tilbage?

Hvis du ikke får ret, har du heller ikke lyst til at købe tilbage. For så tager du et tab, og tab gør typisk dobbelt så ondt, som gevinster glæder.

I begge situationer er det ikke nemt og derfor er det bedste råd, man kan give, at sørge for, at du ikke kommer i den situation. For investering er ikke svært – det handler blot om:

Køb, slap af, og bliv rig.

For over tid stiger aktier, og derfor er det godt at være i markedet. Det kan være meget dyrt at være ude af aktier i en periode.

De syv investeringssynder

Vi vælger en række genveje, når vi skal træffe beslutinger. Det gør vi fordi vi simpelthen ikke har kapacitet til at gennemtænke alle muligheder grundigt, hver gang vi skal træffe en beslutning. Men det betyder også at vi konsekvent, laver en række investeringssynder, når vi skal træffe beslutninger om investeringer.

Det er især syv investeringssynder, vi er tilbøjelige til at begå, og disser får os til netop at købe og sælge eller forlade markedet.

Udover at forklare disse syv investeringssynder kommer bogen også med værktøjer, så du kan undgå at begå investeringssynderne.

Investeringsværktøjer

For det første får du en opskrift til at lave en investeringsplan. En række punkter du skal tage stilling til, så du har en plan for dine investeringer.

– Alt for mange hører om en god investering, og så skynder de sig at købe den, fortæller Jens Balle. Det er ikke sådan man laver en god investering.

Investering er et hot emne, og mange – især alfa-hanner – vil gerne stå frem som investerings-guruer til familiefester, på jobbet, i omklædningsrummet i fitness eller på et af de mange fora for investeringer, der dukket op på sociale medier. Fælles for mange af dem er, at de kun fortæller om de gode historier, men alle investorer oplever også negative afkast.

Derfor skal du have en plan, for uden plan er det nemt at løbe efter de andre.

Spredning er redning

Samtidig viser forskning, at vi danskere investerer meget snævert. I 2019 havde 60 % kun 1-2 aktier i deres porteføljer!

Det er alt for lidt og giver dig alt for stor risiko som investor. For det er markedet, der stiger over tid, ikke nødvendigvis alle aktier. En aktie kan godt falde eller gå konkurs i et stigende marked, eller en branche kan klare sig dårligt i forhold til andre.

Derfor skal du huske at tænke i portefølje, når du investerer. Den nemmeste måde at gøre det på, er at bruge investeringsfonde.

Alle har brug for at investere

Danskere har aldrig haft så mange penge stående på konti, som vi har i øjeblikket. Vi snyder os selv for afkast og alle burde komme i gang med at investere.

For investering er ikke svært!

Læs mere her.

Få nyhederne direkte i din e-mail

Podcast om investering

Podcast om investering

Bliv en bedre investor

  • Koppen fra Investering på hjernen

    Investering på hjernen krus

    kr. 49,00
    Tilføj til kurv

Leder du efter noget specielt?

Andre nyheder