fbpx
Juletræ på bussen

Livsstilsinflation – juleeventyr 2022

2022 lakker mod enden og hvilket år det har været. Et uroligt år og for nogle investorer det første af slagsen. Diversifikation har ikke virket, for det meste er faldet i pris. Renten er steget. Obligationer faldet. Aktier faldet. Crypto er faldet og vi har sågar set krak hos flere store aktører. Ejendomspriser viser tegn på svaghed. Både gyngerne og karussellerne har haft udfordringer. Inflationen er dog steget og den har haft alles bevågenhed.

2022 blev også året, hvor det blev inn at følge med i strømpriser. Hvornår skal vi tænde vaskemaskinen? blev en familiesport, og selv fru Balle har lært at starte opvaskemaskinen forskudt.

Men måske er der en slags inflation, der – i hvert fald for den enkelte – er meget farligere? Måske er der en inflation, som kommer snigende uden at vi bemærker den, og eroderer vores økonomi? Diderot-effekten kaldes det og handler om at det ene køb fører til det næste. Andre kalder det livsstilsinflation.

Det er emnet for årets juleeventyr her på kanalen. Det er tredje gang jeg læser et eventyr, og så er det jo ved at være en tradition. Hør det lige her:

Juleeventyret er inspireret af Sune Bjørn Andersen fra Frinans, der er kommende gæst i Investering på hjernen!

Du kan også se en beskrivelse af Diderot-effekten fra BBC her:

Glædelig jul og godt nytår!

Jens


Tidligere års juleblog:

 • Livsstilsinflation – juleeventyr 2022
  2022 lakker mod enden og hvilket år det har været. Et uroligt år og for nogle investorer det første af slagsen. Diversifikation har ikke virket, for det meste er faldet i pris. Renten er steget. Obligationer faldet. Aktier faldet. Crypto er faldet og vi har sågar set krak hos flere store aktører. Ejendomspriser viser tegn… Read more: Livsstilsinflation – juleeventyr 2022
 • Julehilsen med investeringsråd
  Det er jul det er cool, men det er måske også tid til at tænke over sine investeringer. Brug juledagene til at overveje, om der er brug for ændringer i den måde du investerer på. Måske kan du få lidt tips til en strategi fra årets juleeventyr? For selvom det ikke er et juleeventyr, jeg… Read more: Julehilsen med investeringsråd
 • Et vintereventyr
  Vinteren er til eventyr og hygge og her får I et lille vintereventyr. Et eventyr om mennesker og hvordan vi ofte agerer. Læn dig godt tilbag og lyt med: Det er faktisk ikke en historie om skøjteløb, men en fortælling om den psykologi, der hersker på aktiemarkedet. Her lader vi os ofte også lokke af,… Read more: Et vintereventyr
 • Julemænd i habitter – 2020
  Selvom julen 2020 bliver anderledes end andre år, tror jeg nogen ting vil være de samme. Der bliver trods alt tid til lidt familiehygge og mad for de fleste. Formentlig i mindre omfang, når vi nu kun må ses med ti andre, men så kompenseres måske på andre områder. Derfor kan julen være en farlig… Read more: Julemænd i habitter – 2020
 • Fælderne ved julebordet
  Nu nærmer juletiden sig med alle dens fristelser. Det er tradition for hygge og samvær – og det betyder ofte at vi mødes over et fyldt bord. Det er en situation forbundet med stor risiko for at indtage FOR mange kalorier. Få indblik i et par af de fejl vi begår. Du tænker måske, at du… Read more: Fælderne ved julebordet

Her er dette års jule-eventyr:

I midten af 1700-tallets Frankrig, levede en kunstner og forfatter på randen af fattigdom. Sådan havde det ikke altid været, da han var søn af en succesfuld håndværker, og derfor havde både social status og var på vej mod en uddannelse som filosof. Med et sådant eksamenspapir i bagagen, lå en verden af muligheder åben, men den unge mand drømte at blive forfatter.

Mandens navn var Denis Diderot, og den unge mand valgte at følge sine drømme og droppede ud af universitetet for at forfølge drømmen som forfatter, selvom det også kostede ham relationen til familien og familiens penge og levede en skrabet boheme-livsstil de. Næste tredive år.

Denis nød det enkle liv. Hans klæder var almindelige, men komfortable. Han indrettede sit sparsomme hjem med et lillebitte skrivebord og en laset halmstol. Han tilbragte sine aftener ved sit slidte skrivebord og skrev på sine projekter i det levende lys.

Han skrev romaner og videnskabelige artikler. Han skrev kritik af den franske regering, og artikel for artikel, bog for bog, begyndte hans ideer at brede sig. Han skrev Encyclopédie, et af tidens mest omfattende encyklopædier, og det lykkedes ham gennem årene, at samle en imponerende samling af bøger, på trods af sin begrænsede indkomst.

Men en dag ændredes det hele. Denis’ datter skulle giftes, og skikken var at brudens familie betalte for brylluppet. En udgift forfattergerningen ikke kunne dække.

Denis besluttede derfor at sælge sin omfattende bogsamling.

De økonomiske kvaler kom kejserinden af Rusland for øre, og Katarina den Store var en stor fan af Denis Diderot. Hun købte den imponerende bogsamling for en enorm sum. Samtidig anmodede hun Diderot om at opbevare bøgerne i sit hjem og tilbød ham en generøs årsløn for at fungere som samlingens vicevært.

I en alder af 52 var Denis Diderot nu en holden mand. Han kunne med lethed betale for sin datters bryllup. Men hans nyvundne rigdom, gjorde ham ikke lykkelig.

Hvilken skade kunne der være ved at bruge lidt af formuen?

Diderot købte sig derfor en fin skarlagensrød kappe. Han elskede denne kappe og bar den med stolthed, men hans glæde skulle blive kort.

En nat, da Diderot sad ved sit skrivebord, bemærkede han den store forskel mellem hans smagfulde kappe og hans slidte stol. Hvordan kunne han sidde i en grim stol, mens han havde en smuk kappe på? Hvad hvis stolen rev kappen i stykker?

Diderot erstattede stolen med en lænestol betrukket med marokkansk læder.

Så var problemet løst. Bortset fra at hans nye stol så malplaceret ud ved siden af ​​hans gamle skrivebord. Han erstattede derfor bordet med et nyt træbord.

Og så tog det fart. Han købte et nyt køkkenbord, nyt kunstværk, et spejl til at hænge over sin kappe. Han købte et guldur, et udvalg af skitser, en antik bronzestatue af Venus.

Stykke for stykke erstattede Diderot hver genstand i sit hjem, indtil han levede i pragt, der afspejlede hans skarlagenrøde kappe.

Men han havde brugt sin formue. Da kom Diderot kom til at begræde den dag, da han købte sin fine skarlagensrøde kappe.


Disclaimer:
Investering kan være behæftet med risiko, hvorfor vurderinger og evt. anbefalinger kan være forbundet med risiko. Kommentarer og analyser er baseret på informationer, som Average Joe finder pålidelige, men vi påtager os ikke ansvar for disse informationers rigtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund af informationer eller vurderinger indeholdt i anbefalinger og analyser. Læsere opfordres til selv at analysere og undersøge materialet på bloggen med hensyn til pålideligheden af kilden og fortolkninger og antagelser.

Få mail når der er nyt​

Podcast om investering

Bliv en bedre investor

 • Investeringsbogen Naar Hulemænd investerer

  Investeringsbogen Når hulemænd investerer

  kr. 89,00kr. 199,00
  Vælg muligheder

Leder du efter noget specielt?

Andre blogs

Hvor sandsynligt er det, at du vil anbefale Average Joe til en ven eller kollega?