fbpx
Køb ikke gårsdagens vindere

Køb ikke gårsdagens vindere

annonce

Nederst på meget materiale fra investeringsrådgivere står noget om, at tidligere resultater ikke er lig med fremtidige resultater. Det er dog noget vi har nemt ved at overse og ofte har vi en tendens til at tro, at det der lige er sket vil ske igen.

Ofte opleves stor interesse for aktier, der lige er steget, eller interesse for investeringsmuligheder, der lige har klaret sig godt.

Man skal dog passe på med at købe gårsdagens vindere. Det gælder både, hvis man investerer i enkeltaktier eller i investeringsforeninger/fonde. For historisk performance er ikke lig fremtidig performance.

Jeg lavede på et tidspunkt en analyse over forskellige sektorers afkast i de enkelte år. Det var meget sjældent at den sektor, der havde klaret sig godt det ene år, også klarede sig godt det næste år. Alligevel vil mange gerne købe det, der lige har klaret sig godt.

For en investeringsforening eller en kapitalforvalter kan den historiske performance naturligvis give et fingerpeg om porteføljemanagerens evner Men det kan dog ikke helt se forskel på held eller dygtighed.

Lad mig komme med et konkret eksempel:

Uofficiel danmarksmester i aktier

I mange år havde Michael Voss en flot performance med hans Fundamental Invest Stockpicking. Han leverede flotte afkast i både absolutte og relative termer og det lokkede mange nye investorer til. Faktisk så mange så han lukkede for tilgangen, hvilket førte til at prisen på investeringsforeningen blev handlet over den indre værdi da udbuddet pludselig blev mindre.

Overskrift på Finans
Overskrift på Finans 19. april 2017

Desværre har afkastet ikke kunnet følge med forventningerne de sidste 3-4 år – her illustreret ved mer-afkast i forhold til benchmark:

Merafkastet er blevet væk

De udeblevne resultater har også betydet, at Fundamental Invest Stockpicking har mistet sin flotte rating hos Morningstar.

Vi vægter det netop hændte tungt

Det er dog helt naturligt at vi ofte forsøger at forudsige på baggrund af det netop hændte. Det kaldes recency bias og handler om at vi vægter det, der lige er sket, alt for kraftigt i vurderingen af fremtiden. Det er derfor det er svært at sælge, når noget lige er steget og svært at købe, når noget lige er faldet. For vi tror det fortsætter i samme retning, som det er lige er gået.

Recency Bias is a cognitive bias and information processing bias, where investors overemphasize more recent events than those in the near or distant past.

Michael M. Pompian

Du kan læse mere om recency bias her.

Disclaimer:

Investering kan være behæftet med risiko, og materialet på denne blog kan ikke betragtes som en anbefaling om at købe eller sælge. Kommentarer og analyser er baseret på informationer, som Hulemandens finder pålidelige, men vi påtager os ikke ansvar for disse informationers rigtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund af informationer eller vurderinger indeholdt i anbefalinger og analyser. Læsere opfordres til selv at analysere og undersøge materialet på bloggen med hensyn til pålideligheden af kilden og fortolkninger og antagelser.

Få mail når der er nyt​

Podcast om investering

  • Investeringsbogen Naar Hulemænd investerer

    Investeringsbog: Når hulemænd investerer

    kr. 89,00kr. 199,00
    Vælg muligheder

Bliv en bedre investor

annonce