fbpx
sammie-chaffin-Zdf3zn5XXtU-unsplash

Investorer overvurderer risiko

Investorer har det med at overvurdere risiko. Det ser man hos mange investorer – både erfarne og uerfarne og hos meget formuende og almindelige investorer. Måske derfor vi danskere har så mange penge stående på konto i banken lige nu?

Finans Danmark har netop offentliggjort statistik, der viser at vi danskere har knap 1 mia DKK stående i banken! Det er mange penge og det er mange penge, vi samlet går glip af i afkast. For man får ikke rente på en konto i øjeblikket.

Risiko er et naturligt emne, når man skal investere. Men det er også vigtigt at definere, hvad man mener, når man siger risiko. For risiko er mange ting. De fleste vil sikkert hægte risiko sammen med udsving i værdi. Men risiko er også risikoen for ikke at få nok i afkast.

Jeg tør ikke tage nogen risiko med min pension, så det hele er investeret i aktier, da jeg ellers er bange for ikke at få nok i afkast.

Jens Balle

Risiko og afkast følges ad

Investeringer er sådan indrettet, at risiko og afkast følges ad. Jo højere afkast du kan få, jo højere risiko er du nødt til at løbe. Højt afkast uden risiko findes ikke!

Det er vigtigt at huske på denne sammenhæng. For nogen gange glemmer investorer, at det er sådan verden ser ud, og pludselig tror de, man kan få højt afkast med lille risiko.

Det kan man ikke. Men generelt belønnes risiko. Dumdristighed derimod straffes hårdt.

Vi er risikovillige på toppen og frygtsomme i bunden

Sæt pengene på arbejde

2018 var et vanskeligt år for investorer. Det var vanskeligt at lave afkast, og mange analytikere og nyhedsmedier havde travlt med at råbe “Ulven kommer”.

Aktier har været en ganske givende investering i en lang periode. Derfor er det naturligt, at medier og investorer lægger ører til dommedags-profetier. Men det øger ikke nødvendigvis sandsynligheden for at de opfyldes.

I min verden er det faktisk positivt, når medierne bringer den slags advarsler – for eksempel var der ikke mange advarsler op til finanskrisen i 2008!

Men investorer kan blive nervøse, og så vælger man at placere “sikkert”. Det kan for eksempel være på en konto i banken. Men så længe pengene står i banken, bliver de ikke mere værd – faktisk tværtimod. De bliver mindre værd.

Er du en af dem med kontant indestående, bør du overveje at sætte pengene på arbejde. For ellers bliver de mindre og mindre værd.

Få mail når der er nyt​

Online-kursus i nudging og adfærdsdesign

Lær mere om adfærdsøkonomi

Leder du efter noget specielt?

Andre blogs om nudge og adfærdsdesign

Pas på med dark patterns

Flere myndigheder begynder at holde øje med, om udbydere bruger adfærdsdesign med onde hensigter. Det kaldes dark patterns, og nu er Amazon kommet i søgelyset.

Læs mere »

Hvor sandsynligt er det, at du vil anbefale Average Joe til en ven eller kollega?