fbpx

Ingen genveje til stort afkast

Så er den gal igen. Velhavende danskere er stadig villige til at sænke paraderne, for at få større afkast. Det ved svindlerne og derfor bruger de gerne energi og kræfter for at få overført midler fra velhavere – ikke kun i Danmark, men også i Danmark!

Finans Danmark har netop udsendt en pressemeddelelse og en advarsel om investerings- og kærlighedssvindel. Heldigvis er vi blevet bedre til ikke at falde for kærlighedssvindlen, men investorer på jagt efter afkast er fortsat villige til at overføre midler til investeringssvindlere, viser deres tal.

Så meget blev danskerne snydt for

Investeringssvindel opgjort af Finans Danmark

2018

33,5

mio kr

2019

53

mio kr

2020H1

35,9

mio kr

For godt til at være sandt

Hvis noget lyder for godt til at være sandt, ja så er det formentlig ikke sandt! Efter mange år i den finansielle sektor, hvor jeg har oplevet hvor skeptiske investorer kan være, kan det undre mig, hvilke investeringsmuligheder de så alligevel falder for. Det burde ikke overraske, for i min tid på arbejdsmarkedet har jeg med jævne mellemrum oplevet meget irrationelle beslutninger hos velhavende mennesker, men at vi ikke bliver klogere undrer mig.

I mine unge år som investeringsrådgiver var det sidegadevekselerer, der fik danske velhavere til at åbne tegnebøgerne. Til lyden af travle kontorer og hektiske markeder kontaktede de investorer over hele landet. Med fortællinger om store (opdigtede?) afkast til andre investorer og ansporing af FOMO (fear of missing out) fik de investorer til at kaste sig over optioner.

Modellen blev især landskendt, da Jens Olav Jersild stillede kritisk skarpt på branchen på landsdækkende tv. Udsagn som “Det er heeeelt vildt” og “Du har jo rygrad som en bøjet femøre” (sagt til en kørestolsbruger, der var tilbageholdende med at sende flere penge) blev næsten allemandseje efterfølgende.

Højt afkast + Lav risiko + Kort tidshorisont = Bedrageri

Fra Hulemænd i habitter

Hvad er det, der får investorer til at tro, at der er lavt hængende frugter? At der findes genveje for dine penge? Og hvad får dem til at tro, at disse udbydere er så flinke lige at ringe eller skrive til dem?

Med det nuværende renteniveau er det meget vanskeligt at kunne forvente sig attraktive afkast af investeringer. Det er naturligvis medvirkende til at svindlere har lettere spil, når investorer jagter afkast.

Der findes ingen lavthængende frugter! Det er det lange seje træk, der skal til.

Koldt vand og hårdt arbejde skal der altid til, hvad enten det er investering, en musiker-karriere (ingen af dem fra X-factor er jo blevet til noget), en karriere, en slankekur, et ægteskab eller opstart af en ny virksomhed, vi taler om. DER ER INGEN GENVEJE!

Det er nemt nok at skabe en lille formue.
Man skal bare starte med en stor.

ukendt

Hold strategien!

En faktor, der kan få investorer til at hoppe med på vognen, er flok-mentaliteten. Hvis alle andre gør det må det være godt nok, tænker man ofte. Men sådan er det ikke – det er snarere omvendt. Men den slags folkelige investeringsbobler vil dukke op fra tid til en anden.

Men næste gang nogen fortæller om en utrolig investeringsmulighed med stort potentiale og ingen risiko, skal du ikke tro på dem. Du skal i stedet sørge for at få lavet en langsigtet strategi, som du så skal holde dig til – også når den utrolige nye investeringsmulighed kommer frem.

(Jeg beklager hvis jeg lyder som en sur gammel mand i dette indlæg. Men nogen skal jo sige sandheden.)

Du kan læse nyheden fra Finans Danmark her.

Disclaimer:
Investering kan være behæftet med risiko, hvorfor vurderinger og evt. anbefalinger kan være forbundet med risiko. Kommentarer og analyser er baseret på informationer, som Average Joe finder pålidelige, men vi påtager os ikke ansvar for disse informationers rigtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund af informationer eller vurderinger indeholdt i anbefalinger og analyser. Læsere opfordres til selv at analysere og undersøge materialet på bloggen med hensyn til pålideligheden af kilden og fortolkninger og antagelser.

Få mail når der er nyt​

Podcast om investering

Bliv en bedre investor

Leder du efter noget specielt?

Andre blogs

Sådan investerer din ETF

Det er ikke alle ETF’er der faktisk køber de aktiver, der indgår i deres benchmark. Afkastet kan nemlig opnås på forskellige måder. Når man investerer

Læs mere »

Hvor sandsynligt er det, at du vil anbefale Average Joe til en ven eller kollega?