fbpx

Hold hovedet koldt i urolige markeder

annonce

Investering kan nogen gange føles som en tur i rutchebanen. Ikke på den gode måde – hvis man altså godt kan lide ruchebaner. Men det går som regel op og ned, når man investerer i aktier.

Jeg startede min finansielle karriere i 1987, hvor Sorte Mandag ramte aktiemarkederne den 19. oktober 1987. Amerikanske aktier faldt med over 20 % på en enkelt dag og efterfølgende faldt internationale markeder også.

Det var mit første møde med markederne som ung bankelev i Sydbank i Haderslev. Men jeg har siden mødt mange kriser og store fald på forskellige markeder. For eksempel kartoffelkurens påvirkning på boligpriser i starten af 90’erne. Her havde jeg et hus til salg, som ingen ville købe. 5 år senere havde jeg samme hus til salg til en højere pris, og pludselig var interessen meget større, for det gik godt med ejendomspriserne.

Eller mine oplevelser med svinepriser – jeg handlede med svinefutures i 90’erne – hvor prisen faldt drastisk i forbindelse med udbrud af Blue Disease i Tyskland. Eller det store fald i obligationer i 94, hvor den toneangivende danske realkreditobligation 6% 2026 faldt fra ca 92 til under 70 i løbet af året. Eller dot-com krisen på aktier i år 2000.

Men heldigvis går det – over længere tid – løbende opad. Det har vi det med at glemme, når vi så rammer en af de store nedture.

Men følelserne har det med at påvirke vore beslutninger – også selvom det ikke er en god ide på den lange bane. Ofte har vi lyst til at købe, når aktier (eller ejendomme eller huse eller diamanter eller olie eller svin eller…….) er steget. Og vi har lyst til at sælge, når aktier er faldet.

Vi bliver altså mere risikovillige, når det går godt. Og mindre risikovillige, når det går skidt.

Det er ikke en succesfuld opskrift på, at tjene penge på sine investeringer. Men det er en ganske normal reaktion, at vi ofte tror, at det, der lige er sket, vil ske igen. Lidt ligesom man oplever i lufthavne, hvor terrorberedskabet altid forhøjes efter et terrorangreb. Eller når du tager farten af bilen, efter du ser en politibil.

Det er emnet for dette webinar fra BEworks, med en indledning fra Dan Ariely. Han tager udgangspunkt i et emne faste læsere af denne blog vil kende til: De fleste skal ikke følge løbende med i markederne!

Det taler jeg lidt om i det her indlæg: Du skal også tænke langsomt omkring dine investeringer

Det har de fleste nemlig ikke andet ud af end at ens beslutninger bliver påvirket af følelserne i markederne. Bare se på grafikken – der selvfølgelig er satirisk, men der er jo altid en del sandhed i satire – ovenfor. Vi bliver grådige og positive, når det går godt. Og bange og negative, når det går dårligt.

David Lewis og Max Thompson fra BEwork taler om investorers ageren på markederne baseret på en lang række data og forskning i finansielle markeder. Måske lidt nørdet, men den slags kan jeg jo godt lide.

God fornøjelse!

Disclaimer:

Investering kan være behæftet med risiko, og materialet på denne blog kan ikke betragtes som en anbefaling om at købe eller sælge. Kommentarer og analyser er baseret på informationer, som Hulemandens finder pålidelige, men vi påtager os ikke ansvar for disse informationers rigtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund af informationer eller vurderinger indeholdt i anbefalinger og analyser. Læsere opfordres til selv at analysere og undersøge materialet på bloggen med hensyn til pålideligheden af kilden og fortolkninger og antagelser.

Få mail når der er nyt​

Podcast om investering

  • Investeringsbogen Naar Hulemænd investerer

    Investeringsbog: Når hulemænd investerer

    kr. 89,00kr. 199,00
    Vælg muligheder

Bliv en bedre investor

annonce