fbpx

Held er vigtigt for aktive investorer

Er du dygtig eller heldig, når du investerer? Hvis de går godt vil de fleste sige at de er dygtige, mens de fleste omvendt vil sige at de er uheldige, når det går skidt. Held har betydning når du investerer – i hvert fald, hvis du er aktiv investorer.

Meget kan gå galt når man vælger at investere aktivt. Man kan købe på et dumt tidspunkt. Man kan købe den forkerte branche. Man kan købe den rigtige branche, men det forkerte selskab. Man kan gå ud på et dumt tidspunkt. Man kan stå kontant længe og miste renters rente effekten.

Ingen er så dygtige, at de kan time ovenstående godt hver gang. Det tror jeg også de fleste ved, men alligevel kan vi være tilbøjelige til at tro at en investor er dygtig, når vi hører om de gode handler vedkommende har gjort.

Held i spil accepteres

Men hvis vi i stedet for kigger på et spil som plat og krone, tror jeg de færreste vil antage at vinderen er dygtig. Lad os antage at 1.000 deltagere inviteres til at deltage i 10 runder plat og krone. Statistisk set vil et sådant spil have et forløb som dette:

Men her vil vi ikke sige at den sidste person er dygtig. Her ved vi godt det er held, der har afgjort det meste.

Sådan er det også med aktiv investering!

Held eller uheld

Hver gang du tager en holdning i forhold til markedet, har du to udfaldsmuligheder:

  1. Du kan få ret
  2. Du kan tage fejl

Nøjagtig ligesom når du spiller plat eller krone!

Men når nogen får ret i investering siger vi det er dygtighed, men held spiller også ind. Det negligerer vi, når vi hører om en ‘dygtig’ investor i Millionærklubben, der måske senere viser sig bare at have været heldig. Den slags har der været adskillige eksempler på.

At vælge rigtigt på de finansielle markeder handler ikke kun om faktuelle oplysninger og værdisætning. Det beskrev John Maynard Keynes med hans Skønhedskonkurrence. Ligesom at skønhedskonkurrencer ikke handler om at vælge den du syntes er pænest, men snarere den andre syntes er pænest, handler aktieinvestering ikke om at købe den aktie, du finder bedst, men i højere grad om at købe den aktie, de andre har lyst til at købe i morgen.

It is not a case of choosing those [faces] that, to the best of one’s judgment, are really the prettiest, nor even those that average opinion genuinely thinks the prettiest. We have reached the third degree where we devote our intelligences to anticipating what average opinion expects the average opinion to be. And there are some, I believe, who practice the fourth, fifth and higher degrees.” .

John Maynard Keynes i General Theory of Employment, Interest and Money

Viser det sig efterfølgende, at du eller din rådgiver ikke er heldige hver gang, skal du passe på med at holde på dine tabere! Køb, slap af, og bliv rig gælder kun for en diversificeret portefølje! Derudover kan tab blive stort set uoprettelige – se hvad jeg skriver om det her.

I den her blog skriver jeg om indiske investorer, der også oplevede at de var dygtige, selvom det var lodtrækning, der afgjorde deres resultat. De blev mere risikovillige, fordi de oplevede de var gode til investering. Læs mere her.

Disclaimer:
Investering kan være behæftet med risiko, hvorfor vurderinger og evt. anbefalinger kan være forbundet med risiko. Kommentarer og analyser er baseret på informationer, som Average Joe finder pålidelige, men vi påtager os ikke ansvar for disse informationers rigtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund af informationer eller vurderinger indeholdt i anbefalinger og analyser. Læsere opfordres til selv at analysere og undersøge materialet på bloggen med hensyn til pålideligheden af kilden og fortolkninger og antagelser.

Få mail når der er nyt​

Podcast om investering

Bliv en bedre investor

Leder du efter noget specielt?

Andre blogs

Sådan investerer din ETF

Det er ikke alle ETF’er der faktisk køber de aktiver, der indgår i deres benchmark. Afkastet kan nemlig opnås på forskellige måder. Når man investerer

Læs mere »

Hvor sandsynligt er det, at du vil anbefale Average Joe til en ven eller kollega?