Er den frie vilje en illusion?

Der er ingen bånd der binder os, synger de i Pinochio. Men måske er det ikke sandheden – i hvert fald viser mange studier inden for adfærdsøkonomien, at vi har en række bindinger, der styrer vores adfærd.

Det har Robert Sapolsky, der er professor på Stanford, forsket i. Med en baggrund som professor i biologi, har han både kigget på abers og menneskers adfærd.

Han mener at alt vi gør, påvirkes af vore omgivelser – nuværende eller tidligere. Societal conditioning kalder han det og det minder måske om det skoleeleverne oplever i Pink Floyds The Wall, men ikke desto mindre mener Robert Sapolsky vi påvirkes i en sådan grad at den frie vilje ikke eksisterer.

Det har han skrevet bogen Behave: The Biology of Humans at Our Best and Worst om.

Du kan høre ham fortælle mere om hans tanker i dette interview:

Få mail når der er nyt​

Online-kursus i nudging og adfærdsdesign

Lær mere om adfærdsøkonomi

  • Cover til Hulemænd i habitter af Jens Balle

    Hulemænd i habitter – 3. udgave

    kr. 99,00kr. 199,00
    Vælg muligheder

Leder du efter noget specielt?

Andre blogs om nudge og adfærdsdesign

Black Friday: Knaphed sælger!

Det er nu den uge, mange af os frygter: Black Friday rammer! Desværre misforstår nogle virksomheder konceptet og lancerer Black Week eller Black November – måske de bare skulle gå…

Hotel med indbygget huskeleg

Tænk altid på om dit brugerdesign også er til gavn og glæde hos dine kunder. Jeg oplevede et hotel, der måske kunne spare på noget plastik, men til gengæld risikere…