fbpx
Podcast med Thomas Ramsøy fra Neurons

EP32: Beslutninger med hjerneforsker Thomas Ramsøy

Vi har hverken et købecenter eller et investeringscenter i hjernen – det var jo ikke noget hulemændene skulle beskæftige sig med. Men en lang række centre i hjernen kommer i sving, når vi går i gang med at investere. For eksempel belønningscentret, der prøver at forecaste og forventer belønning.

Denne uges gæst er Thomas Ramsøy, der er en af verdens førende eksperter indenfor hjerneforskning. Han har stiftet Neurons, hvor han bl a hjælper nogle af verdens førende virksomheder med lanceringer af nye produkter eller services.

– Dopamin tilpasses dynamisk, således at man skal have mere og mere for at opnå den samme belønningsfølelse, fortæller Thomas Ramsøy. Og faktisk er det i højere grad forventningen om belønningen, end selve handlingen, der giver rushet til f eks shopaholics.

Dopaminen er også med til at få os til at være mere negativ, når markedet er faldet igennem noget tid, og være mere positive, når det er steget igennem længere tid.

– Derfor er det nødvendigt for investorer, at de bliver opmærksomme på, hvordan deres beslutninger kan blive påvirket, siger Thomas Ramsøy.

Nye investorer risikerer langsigtet effekt

Manglende mulighed for at bruge penge på grund af Covid og stigende markeder, har lokket mange nye investorer til. Også unge investorer, der via succeshistorier og ‘finfluencers’ har jagtet lykken på de finansielle markeder.

– Pandelapperne er først udviklet hos unge mænd, når de er ca 25 år, siger Thomas Ramsøy. Det gør dem mere impulsive og samtidig har de mindre erfaring med investering.

Det kan have ført til større risikovillighed og dermed større tab i det faldende marked, hvilket kan påvirke deres lyst til at investere i mange år.

Hør det lige her:

Du finder Thomas Ramsøys nye bog Købehjernen lige her: https://www.saxo.com/dk/koebehjernen_bog_9788759337127

Vil du vide mere om Neurons og hvad Thomas Ramsøy går og laver, kan du læse mere her: https://www.neuronsinc.com/

Endelig anbefaler Thomas Ramsøy også at I læser Daniel Kahnemans Tænk hurtigt og langsomt. Du behøver dog kun at læse den første halvdel 🙂

Hvor sandsynligt er det, at du vil anbefale podcasten til en ven eller kollega?