Investering på hjernen

EP23: Pas på forudsigelser – sæsonafslutning

Sæsonafslutning med Jens Balle

Jeg har optaget 22 episoder igennem det seneste halve år med mange forskellige vinkler. Jeg har talt med økonomer om renter og udviklingen. Jeg har været forbi forskere, der har analyseret hvordan vi investerer. Jeg har talt om passive investeringer, men har også haft besøg af tre aktive investorer. Jeg har talt med en investerings-influencer og også været forbi en af Børsens journalister! Jeg har talt med erfarne investorer, men også med en helt ny på markedet.

Det har faktisk været fedt at være podcast-vært! Og I har også kunnet lide det, med 15.000 downloads. Flest af afsnittet med Jens Schjerning fra Agrocura men mange af de andre har også flotte lyttertal.

Sikke et halvår vi har oplevet!

Næsten en perfekt storm, der har ramt investorer. Mange har lært at man skal sprede sine investeringer, og en typisk model er at kombinere obligationer og aktier. Men denne gang er både obligationer og aktier – altså både gyngerne og karrusellerne – blevet ramt.

Vi har set store fald på obligationer og det er næsten blevet 5x så dyrt at finansiere huset. De store udsving i renter har givet boligere en mulighed for at omlægge lån. Restgælden er faldet og man har som boligejer mulighed for at skære en luns af sit realkreditlån. Det talte jeg med Brian Friis Helmer fra Arbejdernes Landsbank om i episode 8 – .

Der er megen snak om recession og nedgang i økonomien i øjeblikket. Samtidig er beskæftigelsen meget høj, hvilket er ganske typisk lige før det går den anden vej. Jeg vil ikke begynde at forudsige, men jeg ser tre ting, der gør mig lidt urolig i øjeblikket. Det er ikke økonomisk velfunderet, men alene observationer – hør dem i podcasten.

Som sagt er jeg ikke sådan en økonom, der vil forsøge at forudsige og det er bare anekdotiske observationer. Det er der nok andre, der giver sig af med. Mange af dem er også meget negative i øjeblikket.

Vi har nemt ved at lade det netop hændte påvirke forventningerne til fremtiden. Et eksempel på det så jeg lige efter finanskrisen. Her spurgte Berlingske en række bankdirektører om de troede vi ville blive ramt af en ny finanskrise.

Det mente 70 % af dem at vi ville! Se her: https://www.berlingske.dk/aktier/banker-der-kommer-en-ny-finanskrise

Heldigvis har den finanskrise ikke vist sig endnu – og jeg tvivler på at det er den, der er på vej.

Desværre kan de negative forudsigelser få en selvopfyldende effekt. Hvis alle tror økonomien strammer til, kan det være flere udskyder investeringer og ansættelser. Derved kommer økonomien til at stoppe op.

Men sådan har det i øvrigt altid været. I Biblen omtaltes det som syv gode og syv dårlige år. Andre har fundet andre konjunktur-cykler i økonomien – for eksempel Juglars på ca 9 år.

Det er dog svært at spå om hvornår de starter, og meget tyder på vi over tid bliver rigere. Derfor er eksempelvis markedet med investorer over tid.

Næste gang du støder på en overskrift, hvor endnu et ”finansorakel” kigger ind i fremtiden – så gør dig selv den tjeneste ikke at læse artiklen. Og husk i stedet på det vigtigste investeringsråd:

Køb, slap af, og bliv rig!

Jeg vender tilbage i løbet af august. Husk at abonnere på podcasten – så får du notifikation, når jeg er i gang igen. Mon ikke det også byder på et genhør med Jens Schjerning – han lovede jo at inflationen ikke vil stige videre, så det skal jeg da lige følge op på.

Desuden leder jeg fortsat efter almindelige investorer, der kunne tænke sig at være med i Ny på markedet. Der vil jeg tale med helt almindelige investorer og deres erfaringer med investering.

God sommer!

Hør episoden her:

Nyttige links:

Bogen Når hulemænd investerer af Jens Balle – find den her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/

Køb kruset fra Investering på hjernen: https://averagejoe.dk/vare/investering-paa-hjernen-krus/

Dette afsnit er produceret af Emil Manthey.

Find den her:

Disclaimer:

Investering kan være behæftet med risiko, hvorfor vurderinger og evt. anbefalinger kan være forbundet med risiko. Kommentarer og analyser er baseret på informationer, som Average Joe finder pålidelige, men vi påtager os ikke ansvar for disse informationers rigtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund af informationer eller vurderinger indeholdt i anbefalinger og analyser. Average Joe påtager sig intet ansvar for evt anbefalinger podcastens gæster måtte komme med. Lyttere opfordres til selv at analysere og undersøge materialet i podcasten med hensyn til pålideligheden af kilden og fortolkninger og antagelser.

seneste podcasts: