Barndom og risiko med Morten Holm

EP20: Barndom og risiko med Morten Holm

I psykologien er man opmærksom på, at vi kan have forhold i fortiden, der påvirker os. I økonomien tager man gerne udgangspunkt i at vi er rationelle beslutningstagere. De to udgangspunkter passer ikke helt sammen og nu har CBS kigget på data, der indikerer at psykologerne har ret – også når det handler om økonomi.

Morten Holm er PhD og lektor på CBS’ institut for regnskab. Det lyder måske lidt kedeligt og meget fokuseret på tal, men Morten blander også adfærd ind i sin hverdag.

I Danmark indsamler det offentlige rigtig mange datapunkter på alle os indbyggere. Vores CPR-register er relativt unikt, og med baggrund i det, kan man lære en masse om den enkelte. Eller man kan lære noget om danskerne, hvilket er muligt for forskere, der kan få adgang til disse data til forskning.

Fra 1980 er disse data meget dækkende og kan derfor bruges i forskning. Data er naturligvis anonymiserede og der stilles en række krav til forskernes arbejde med oplysningerne.

De første seks år

I forskningen har Morten Holm og hans kolleger valgt at fokusere på børns første seks år for at se om det har indflydelse på deres økonomi fremover. Noget indikerer at en række faktorer spiller kraftigt ind på din økonomi som voksen, blandt andet:

  • hvor du er vokset op – helt ned på gadeniveau
  • din familiesammensætning – en eller to forældre

Økonomi er noget vi arver fra vores forældre – på flere måder! Måske man skal inddrage det i dialogen om risikoprofiler i fremtiden. Nogen skal måske nudges til en lavere risikovillighed og andre til en højere 🙂

Du kan høre podcasten her:

Du kan læse mere om Morten Holms arbejde her: https://www.cbs.dk/forskning/institutter-centre/institut-regnskab/medarbejdere/mhacc

Morten anbefaler to bøger:

Dette afsnit er produceret af Emil Manthey.

Få besked når der er nyt

Tilmeld dig nyhedsbrev og undgå at gå glip af et afsnit.

Investering op hjernen - hør den hvor du vil

Andre episoder

Lær mere om investorpsykologi

Investering er ikke svært!

Det er et af hovedbudskaberne i denne bog, der gennem fire dele giver dig 8 råd til at blive en bedre investor.

Køb, slap af og bliv rig er opskriften på succesfuld investering. Men det er også svært, fordi vores indre hulemand vil modarbejde strategien.

I mere end 25 år har Jens Balle rådgivet om de finansielle markeder og den psykologi, der styrer os som investorer. Jens har både en MBA og en HD i Finansiering, men det er, hvordan vi agerer som mennesker, der fylder hans hverdag. 

Under dot.com-boblen i 2000 fik han øjnene op for adfærdsøkonomi og investorpsykologien, der får os til at tage de forkerte beslutninger, når vi investerer. For det er ikke rationelle beslutninger, der driver os, men snarere frygt, flok og ego.