fbpx

Investering på hjernen

EP16: Kerne / satellit investering med Jesper Ihlemann

podcast om kerne satellit

Hvis du vil satse lidt og have lidt frække investeringer, er kerne / satellit måske en god ide for dig? Det har jeg talt med Jesper Ihlemann fra Optimal Invest om.

Spredning er redning siger man og det gælder stadig! Det kan måske ikke rede dig lige i øjeblikket, hvor det hele går den gale vej. Men der er stadig værdipapirer, der klarer sig bedre end andre. Denne spredning er en af grundreglerne i investering, alligevel overser mange det, og springer direkte til investering i en smal portefølje af aktier.

Det mener dagens gæst er den forkerte måde at investere på! Jesper Ihlemann er en mand med en mission og missionen er at få os til at investere efter modellen kerne / satellit.

Kernen i din investering

Kernen er den fornuftige portefølje af dine værdipapirer. Investerer du i ejendomme hører de også til her, men investeringer med høj risiko er en del af satellit.

I kernen er spredning vigtigt og Jesper Ihlemann og hans kollega mener man skal fordele i forhold til markedets sammensætning. Principielt skal man eje alle værdipapirer, men det kan ikke rigtig lade sig gøre.

– Hvis du ejer lidt af alle værdipapirer, er du en af de sidste, der går konkurs, hævder Jesper Ihlemann.

Kernen skal være den største del af din investering. Den skal faktisk udgøre minimum 50 % af porteføljen for alle investorer. Men det kan måske opleves som værende lidt kedeligt, for det er jo i de investeringer, der hører hjemme i satelliten at alt det “sjove” sker.

Satellit

Hvis du vil satse på en speciel branche, en megatrend eller have lidt råvarer i din portefølje, så skal de ligge i satellitten. Det er her du kunne vælge at satse på at ramme det biotekselskab, der finder vaccinen mod Covid-19, i 2020. Eller hvor du i 2022 kan købe råvarer eller mine-selskaber, fordi du frygter inflationsstigningen. (Det er IKKE anbefalinger, men blot to eksempler på strategier, nogen måske har grebet til på det seneste.)

Det er også vigtigt at bruge rebalancering, hvis du bruger kerne / satellit strategien. For får du ret med dine satellit- valg, kan de komme til at udgøre en for stor andel af din portefølje, og dermed er din risikoprofil alt for høj.

Alle skal ikke have en satellit

Det er ikke alle investorer, der skal have en satellit. Satellitten er hvis du også gerne vil have en hobby og ikke kun går efter en god investering!

Leder du efter en god investering eller en ny hobby?

Jens Balles spørgsmål til nye investorer

Det er nemlig slet ikke satellitten kommer til at bidrage til dit afkast!

Det og meget mere taler vi om i episode 16.

Hør podcasten Investering på hjernen her

Oversigt over balancerede porteføljer på OMX: http://www.nasdaqomxnordic.com/Investeringsbeviser – vælg kategorien ”Investment funds – Balanced”

Hør mere om kerne / satellit hos Optimal Invest her: https://optimalinvest.dk/etf-investering/

Jesper Ihlemann anbefaler også bogen Modern Portfolio Theory and Investment Analysis af EJ Elton: https://www.saxo.com/dk/modern-portfolio-theory-and-investment-analysis_edwin-j-elton_paperback_9781119427292

Dette afsnit er produceret af Emil Manthey.

Find den her:

Disclaimer:

Investering kan være behæftet med risiko, hvorfor vurderinger og evt. anbefalinger kan være forbundet med risiko. Kommentarer og analyser er baseret på informationer, som Average Joe finder pålidelige, men vi påtager os ikke ansvar for disse informationers rigtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund af informationer eller vurderinger indeholdt i anbefalinger og analyser. Average Joe påtager sig intet ansvar for evt anbefalinger podcastens gæster måtte komme med. Lyttere opfordres til selv at analysere og undersøge materialet i podcasten med hensyn til pålideligheden af kilden og fortolkninger og antagelser.

seneste podcasts: