Episode 12 med Simone Stæhr

EP12: Risikoprofil med Simone Stæhr, PhD

Jeg har i to andre afsnit talt om risikoprofil og vanskeligheden ved at udlede risikoprofilen via spørgeskemaer. Spørgsmålet “Hvad vil du gøre hvis dine investeringer faldt 15 %?” går igen i mange afdækninger af risikoprofiler, men svaret er ikke nødvendigvis retvisende.

– Det er som hovedregel en god ide at købe op, siger Simone Stæhr. Men jeg er ikke sikker på at det er det jeg vil gøre.

Vi siger nemlig ikke altid det vi gør, og vi gør ikke altid det vi siger. Hos Capital Preference har man i stedet prøvet at bygge en løsning, der lader investorer løse nogle opgaver, for at udlede risikoprofilen.

Hør om en række forskellige bias og hvordan de kan påvirke hvilken riskoprofil du får. Du kan også høre, hvordan Capital Preferences med Shachar Kariv i spidsen, forsøger at løse problemstillingen.

Preference to portfolio gap

I stedet for at besvare en række spørgsmål, skal man løse forskellige opgaver. Det kan bruges til at udlede din risikopræference og dermed foreslå hvilken portefølje eller produkt du bør investere i.

– Kunderne forstår i høj grad sammenhængen mellem deres riskopræference og deres portefølje, fortæller Simone Stæhr. Og de er mere loyale.

Kunderne oplever at de i højere grad forstår risikoprofilen.

Du kan høre podcasten her:

Du kan læse mere om stated vs revealed preferences (anførte vs afslørede præferencer) hos Capital Preferences her:
Del 1: https://www.capitalpreferences.com/blog/foundations-stated-vs-revealed-preferences-p1/
Del 2: https://www.capitalpreferences.com/blog/foundations-stated-vs-revealed-preferences-p2/

Simone anbefaler disse bøger:

Daniel Kahneman At tænke hurtigt og langsomt – find den herhttps://www.saxo.com/dk/at-taenke-hurtigt-og-langsomt_daniel-kahneman_haeftet_9788711533284

Joseph T. Hallinan Why We Make Mistakes (How We Look Without Seeing, Forget Things in Seconds, and Are All Pretty Sure We Are Way Above Average) https://www.saxo.com/dk/why-we-make-mistakes_joseph-t-hallinan_paperback_9780767928069

Dan Ariely Predictably Irrational https://www.saxo.com/dk/predictably-irrational_dan-ariely_paperback_9780061353246

Og denne podcast:

Pengetanker fra Danske Bank (ajourføres ikke mere): https://podcasts.apple.com/dk/podcast/pengetanker/id1446040971

Dagens lokation – Technogym i København

Optagelsen af dette afsnit skete i anderledes omgivelser hos Technogym i København. Jeg manglede et lokale og min gode ven, Bent Hagen, lagde lokale i hans nye butik med Technogym. Kig forbi – det ser godt ud!

Dette afsnit er produceret af Emil Manthey.

Få besked når der er nyt

Tilmeld dig nyhedsbrev og undgå at gå glip af et afsnit.

Investering op hjernen - hør den hvor du vil

Andre episoder

Lær mere om investorpsykologi

Investering er ikke svært!

Det er et af hovedbudskaberne i denne bog, der gennem fire dele giver dig 8 råd til at blive en bedre investor.

Køb, slap af og bliv rig er opskriften på succesfuld investering. Men det er også svært, fordi vores indre hulemand vil modarbejde strategien.

I mere end 25 år har Jens Balle rådgivet om de finansielle markeder og den psykologi, der styrer os som investorer. Jens har både en MBA og en HD i Finansiering, men det er, hvordan vi agerer som mennesker, der fylder hans hverdag. 

Under dot.com-boblen i 2000 fik han øjnene op for adfærdsøkonomi og investorpsykologien, der får os til at tage de forkerte beslutninger, når vi investerer. For det er ikke rationelle beslutninger, der driver os, men snarere frygt, flok og ego.