fbpx
Vo forstår ikke risiko - Investering på hjernen

EP09: Vi forstår ikke risiko

Vi kan ikke lide tab, det overrasker formentlig ingen. Det er helt naturligt, at vi nødig vil miste noget. Men det påvirker også vores evne til at træffe beslutninger, hvis vi har risiko for at få tab.

Det betyder for eksempel, at vi er hurtige til at tage gevinster – for tænk nu hvis de forsvandt igen? Omvendt er vi meget langsomme til at tage tab – for tænk nu hvis de var væk i morgen igen?

2022 er startet rigtig træls (=jysk for rigtig dårligt, red.) for aktieinvestorer. Faktisk er det den dårligste start på et nyt år i meget lang tid. Det betyder at mange i øjeblikket tænker meget negativt om aktier – også fordi vi vægter det netop hændte hårdere, i vores vurderinger af fremtiden.

– Vores risikoforståelse er meget intuitiv, siger Thomas Christensen, der er Behavioral Scientist i LB Forsikring.

Selv den dag i dag er vores risikoforståelse i høj grad hængt op på, de behov vi havde som hulemænd. Vi kan forstå risikoen for at blive bidt af en slange. Vi kan forstå risikoen for at blive ramt, hvis noget er på vej imod os. For eksempel vil de fleste dukke sig, hvis en bold er på vej imod dem – også hvis de står bag en glasplade, der sikrer at bolden ikke vil ramme dem.

– Men en mere abstrakt risiko, som risikoen på en investering, forstår vi ikke.

Vi bruger de samme værktøjer til at vurdere risici, hvilket kan være meget uheldigt. For hulemanden var beslutningen: Slanger er farlige – jeg holder mig fra slanger.

Men når det moderne menneske, så efter fald på aktiemarkederne, siger: Aktier er farlige – jeg holder mig fra aktier, er det meget uheldigt.

Derfor er det svært at forholde sig til abstrakte risici, som for eksempel med forsikringer eller investeringer. Det løser vi typisk på to måder. Enten udskyder vi og lader være med at forholde os til det. Eller også finder vi en vi kan læne os op ad – vi spørger for eksempel vores rådgiver “Hvad gør du selv?”.

Det og meget andet talte jeg med Thomas Christensen om.

Hør den her:

Du kan finde Thomas Christensen her: https://www.linkedin.com/in/thochr/

Thomas foreslog disse tre bøger:

Gerd Gigerenzer der har skrevet Risk Savvy – How To Make Good Decisions som du kan finde her: https://www.saxo.com/dk/risk-savvy_gerd-gigerenzer_paperback_9780241954614

Robert M. Sapolsky Behave – The bestselling exploration of why humans behave as they do som du kan finde her: https://www.saxo.com/dk/behave_paperback_9780099575061

Nick Chater: The Mind is Flat – The Illusion of Mental Depth and The Improvised Mind som du kan finde her: https://www.saxo.com/dk/the-mind-is-flat_nick-chater_paperback_9780241208779

Hvor sandsynligt er det, at du vil anbefale podcasten til en ven eller kollega?