Investering på hjernen

EP07: Investering og dopamin

Cover til investering og dopamin

Der er meget, der kan påvirke os, når vi skal tage investeringsbeslutninger. Vi har for eksempel også kemi og hormoner, der kan komme i spil. Det har jeg talt med hjerneforsker Jon Wegener om.

Økonomer tror vi tager rationelle beslutninger, mens psykologer mener vi er irrationelle. Der er meget, der kan påvirke vore beslutninger – for eksempel også stoffer som dopamin, adrenalin og hormoner.

Denne episodes gæst er Jon Wegener, der har forsket i hvordan dopamin kan påvirke vore beslutninger.

Dopamin kaldes ofte “belønningsmiddel” eller sågar “lykkemiddel”. Dopamin er i virkeligheden en neurotransmitter (et signalstof), som overfører signaler fra dybtliggende centre i hjernen til andre dele af hjernen. Dopamin er med til at få os til at gøre ting.

Næsten alt vi gør involverer dopamin. Lige fra indlæring i skolen (dopamin-niveauet er i øvrigt også højere hos børn), til om vi løber en tur. Dopamin er også i gang når vi investerer.

Dopamin er især aktivt i forbindelse med at løse opgaver vi godt kan lide. Derfor vil man typisk opleve mere dopamin i stigende markeder (vi kan godt lide når det stiger) og mindre i faldende markeder (som vi jo ikke kan lide).

Hør den her:

Jon Wegener anbefaler varmt Daniel Kahnemans At tænke hurtigt og langsomt – find den herhttps://www.saxo.com/dk/at-taenke-hurtigt-og-langsomt_daniel-kahneman_haeftet_9788711533284

(Maks seks styk per ordre)

seneste podcasts: