fbpx
Cover til investering og dopamin

EP07: Investering og dopamin

Der er meget, der kan påvirke os, når vi skal tage investeringsbeslutninger. Vi har for eksempel også kemi og hormoner, der kan komme i spil. Det har jeg talt med hjerneforsker Jon Wegener om.

Økonomer tror vi tager rationelle beslutninger, mens psykologer mener vi er irrationelle. Der er meget, der kan påvirke vore beslutninger – for eksempel også stoffer som dopamin, adrenalin og hormoner.

Denne episodes gæst er Jon Wegener, der har forsket i hvordan dopamin kan påvirke vore beslutninger.

Dopamin kaldes ofte “belønningsmiddel” eller sågar “lykkemiddel”. Dopamin er i virkeligheden en neurotransmitter (et signalstof), som overfører signaler fra dybtliggende centre i hjernen til andre dele af hjernen. Dopamin er med til at få os til at gøre ting.

Næsten alt vi gør involverer dopamin. Lige fra indlæring i skolen (dopamin-niveauet er i øvrigt også højere hos børn), til om vi løber en tur. Dopamin er også i gang når vi investerer.

Dopamin er især aktivt i forbindelse med at løse opgaver vi godt kan lide. Derfor vil man typisk opleve mere dopamin i stigende markeder (vi kan godt lide når det stiger) og mindre i faldende markeder (som vi jo ikke kan lide).

Hør den her:

Jon Wegener anbefaler varmt Daniel Kahnemans At tænke hurtigt og langsomt – find den herhttps://www.saxo.com/dk/at-taenke-hurtigt-og-langsomt_daniel-kahneman_haeftet_9788711533284

Hvor sandsynligt er det, at du vil anbefale podcasten til en ven eller kollega?