Hjælper ETF overhovedet investorer - hør mere i podcasten

EP06: Hjælper ETF’er private investorer?

ETF’er har været et investeringsmantra de sidste 20 år. Du kan ikke slå markedet, derfor skal du bare købe markedet og beholde markedet. Men gør vi så det, hvis vi investerer via ETF’er?

Det har lektor Steffen Meyer fra SDU forsket i. Udover ansættelsen på SDU, har Steffen også et forskningsstipendiat på DFI (Danish Finance Institut). På basis af data fra investorer, har Steffen undersøgt hvordan vi agerer som investorer i en række situationer. For eksempel kan vejret også påvirke investorer. Generelt handler vi mindre, når vejret er godt, men samtidig er investorer, der er aktive på solskinsdage, mere tilbøjelige til at købe aktier. Det viser et andet forskningsprojekt Steffen Meyer har været med til.

Men sammen med sine medforfattere – se nedenfor – har Steffen undersøgt de afkast tyske ETF-investorer har fået. De afkast har de sammenlignet både med andre tyske investorer, markedet og med de afkast investorerne selv fik inden de skiftede til ETF’er.

Stik i mod forventning, fik de tyske ETF-investorer ikke bedre afkast. Det taler vi om i episode 6 af Investering på hjernen.

Hør den her:

Du kan læse mere om Steffen Meyer her: https://portal.findresearcher.sdu.dk/da/persons/stme

Analysen vi taler om hedder Abusing ETFs
Bhattacharya, U., Loos, B., Meyer, S., & Hackethal, A. (2017). Abusing ETFs. Review of Finance21(3), 1217-1250.

Her kan du finde et link til analysen: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2022442

Steffen Meyer anbefalede to bøger:

Daniel Kahneman At tænke hurtigt og langsomt – find den her: https://www.saxo.com/dk/at-taenke-hurtigt-og-langsomt_daniel-kahneman_haeftet_9788711533284

Richard Thaler og Cass Sunnstein: Nudge – find den her: https://www.saxo.com/dk/nudge_paperback_9780143137009

Desuden anbefaler Steffen, at du lytter til Rig på viden – find den her: https://www.linkedin.com/company/rig-paa-viden/posts/?feedView=all

Få besked når der er nyt

Tilmeld dig nyhedsbrev og undgå at gå glip af et afsnit.

Investering op hjernen - hør den hvor du vil

Andre episoder

Lær mere om investorpsykologi

Investering er ikke svært!

Det er et af hovedbudskaberne i denne bog, der gennem fire dele giver dig 8 råd til at blive en bedre investor.

Køb, slap af og bliv rig er opskriften på succesfuld investering. Men det er også svært, fordi vores indre hulemand vil modarbejde strategien.

I mere end 25 år har Jens Balle rådgivet om de finansielle markeder og den psykologi, der styrer os som investorer. Jens har både en MBA og en HD i Finansiering, men det er, hvordan vi agerer som mennesker, der fylder hans hverdag. 

Under dot.com-boblen i 2000 fik han øjnene op for adfærdsøkonomi og investorpsykologien, der får os til at tage de forkerte beslutninger, når vi investerer. For det er ikke rationelle beslutninger, der driver os, men snarere frygt, flok og ego.