fbpx

Investering på hjernen

EP03: Konjunktur og renter

Konjunktur med Jens Schjerning

I denne episode taler jeg med cheføkonom Jens Schjerning om konjunkturer og renter. Jens arbejder hos Agrocura, hvor de rådgiver landmænd om deres forskellige risici.

Alt hvad landmænd rører ved, er forbundet med risiko. Prisen på jord svinger. De har ofte stor gæld, der påvirkes af renteudviklingen. Deres afgrøder svinger i pris. Prisen på mælk, grise og køer svinger. Prisen på foder påvirkes af verdensmarkedsprisen. Prisen på gødning påvirkes blandt andet af energipriser.

Derfor har landmænd brug for rådgivere, der er specialister i rådgivning på deres område og det er netop det Agrocura har specialiseret sig i.

Konjunkturmodel

Jens Schjerning arbejder med en konjunkturmodel, hvor han prøver at forudsige opture og nedture i økonomien. Disse svingninger i økonomien varer typisk 8-10 år siger han og to sådanne konjunkturcykler er ikke helt ens:

– Efter en større recession, vil den første optur være svagere end den efterfølgende, fortæller Jens Schjerning i podcasten.

– Denne svagere optur er det vi har oplevet efter finanskrisen i 2008-2009, og vi står nu overfor en større og stærkere optur igen.

Jens Schjerning er ikke enig med alle andre økonomer, og han mener også at inflationsfrygten i øjeblikket er stærkt overdrevet.

– Inflationen vil ikke fortsætte med at stige, da prisstigninger måles i forhold til 12 måneder tidligere. Så når de prisstigning vi har set, er inde i beregningen, vil stigningstaksten (og dermed inflationen, red) være mindre.

Hør ham forklare om dette og komme med input til, hvad du skal gøre som investor, men også hvad du skal gøre, hvis du har realkreditlån.

I podcasten henviser jeg til dette citat (kunne desværre ikke huske hvem, der har sagt det, men det er Paul Samuelson):

Investing should be more like watching paint dry or watching grass grow. If you want excitement, take $800 and go to Las Vegas.

Paul Samuelson

Jens Schjerning henviser til National Bureau of Economic Research – også kaldet NBER – som du finder her. NBER er en uafhængig organisation, hvor du kan finde økonomiske informationer om blandt andet recessioner.

Hos Conference Boards kan du også finde en række økonomiske nøgletal.

Jens Schjerning anbefaler Lars Tvedes bøger, hvis du vil vide mere om konjunkturer. Find dem her.

Du kan læse mere om Agrocura her.

Find den her:

Disclaimer:

Investering kan være behæftet med risiko, hvorfor vurderinger og evt. anbefalinger kan være forbundet med risiko. Kommentarer og analyser er baseret på informationer, som Average Joe finder pålidelige, men vi påtager os ikke ansvar for disse informationers rigtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund af informationer eller vurderinger indeholdt i anbefalinger og analyser. Average Joe påtager sig intet ansvar for evt anbefalinger podcastens gæster måtte komme med. Lyttere opfordres til selv at analysere og undersøge materialet i podcasten med hensyn til pålideligheden af kilden og fortolkninger og antagelser.

seneste podcasts: