fbpx

EP 53: Svært at foretage valg med Casper Brix

Når du læser dette, er det udtryk for et valg du har foretaget dig, og dermed har du fravalgt nogle af de andre muligheder for, hvad du kunne lave lige nu. vi mødes af flere og flere valg også på investeringsområdet og i virkeligheden er vore beslutingsprocesser slet ikke gearede til alle de muligheder.

For at kigge nærmere på dette har jeg inviteret forfatter Casper Brix til en snak om valg og hvordan vi vælger. Han har skrevet bogen Hvorfor du har svært ved at vælge, hvor han også kigger på den påvirkning på mistrivsel, alle de mange muligheder måske kan have på unge.

Ethvert tilvalg er lig med fravalg

Hver gang vi skal vælge noget, foretager vi en bred vifte af fravalg. Og når vi nu har fået så mange flere muligheder, betyder det også mange flere fravalg. Hvert enkelt valg kan føles som et tab – og vi kan ikke lide tab. Kahneman har påvist at et tab gør dobbelt så ondt som en gevinst.

Så vi bliver ikke glade for vore tilvalg, men fortryder vore fravalg.

Vi taler også lidt om hvordan vi kan påvirkes af andres kuratering af vore valgmuligheder og hvordan rådgivning fra eksperter, måske kan påvirke valg.

Casper skriver om fem mentale fælder, vi falder i når det drejer sig om beslutninger:

  1. Du fokuserer på andre
  2. Du tror, at alt skal være perfekt
  3. Du tager mentale smutveje
  4. Du tror at mere er bedre
  5. Du tror, at du går glip af noget

De fleste kender du sikkert fra andre afsnit, men gentagelse fremmer forståelsen.

Hør den lige her:

Nyttige links:

Du kan læse mere om Casper Brix her:

Du kan finde Casper Brix bog, Hvorfor du har svært ved at vælge her: https://www.saxo.com/dk/hvorfor-du-har-svaert-ved-at-vaelge_bog_9788797418802

Her kan du læse mere om Maximicers og Satisficers https://www.psychologistworld.com/cognitive/maximizers-satisficers-decision-making

Hvor sandsynligt er det, at du vil anbefale podcasten til en ven eller kollega?