fbpx

EP 44: ATPs strategi med Peter Mosbæk

Vores allesammens ATP kom med regnskab havde et dårligt 2022, med et tab på hele 64 mia. Det er mange penge og har naturligvis fået flere til at kigge nærmere på ATPs forretningsstrategi. En af dem er Peter Mosbæk, som er dagens gæst.

ATP har en forpligtelse til at udbetale en pension til langt de fleste danskere. Pensionen er lagt fast som et beløb, og opgaven for ATP er så at sikre afkast, der gør denne udbetaling mulig.

I 2022 tabte ATP 64 mia på denne strategi, og det har fået kritik fra flere sider. Blandt andet fra den private investor, Peter Mosbæk, der har årelang erfaring fra den finansielle sektor.

ATP har delt sine investeringer op i to:

  • 80 % er placeret i lange obligationer, hvilket matcher løbetiden på deres udbetalingsforpligtelse. Obligationerne udløber til kurs 100, så de skal blot fastholdes til udløb.
  • 20 % er placeret i en gearet portefølje, der gerne skal give et afkast, der kan øge det samlede afkast.

– Er samfundet virkelig interesseret i en stor investor, der agerer pro-cyklisk i markedet, spørger Peter Mosbæk blandt andet.

ATP har nemlig en stop-loss strategi, der gør at de sælger ud i faldende markeder og køber op i stigende markeder. det kan medvirke til forstærkede cykliske udsving.

Det gør samtidig også at ATP rykker risikoprofilen i denne del af porteføljen. For i de faldende markeder er de nødt til at sælge likvide aktiver. Derfor udgør de illikvide og unoterede investeringer en støre del af porteføljen ved udgangen af 2022.

Hør det hele lige her:

Nyttige links:

Peter Mosbæk anbefaler Security Analysis: Sixth Edition af Benjamin Graham, David Dodd, Seth A Klarman og med forord af Warren Buffett – find den her: https://www.saxo.com/dk/security-analysis_benjamin-graham-david-dodd_hardback_9780071592536

Vil du høre mere om pensionskassers værdiansættelse af unoterede investeringer, kan du finde podcasten med Nikolaj Holdt Mikkelsen her: https://averagejoe.dk/ep-39-pensionsafkast-og-risiko-med-nikolaj-holdt-mikkelsen/

Hvor sandsynligt er det, at du vil anbefale podcasten til en ven eller kollega?