Investering på hjernen

EP 41: Bobler i investering med Paul Craven

Jeg startede på de finansielle markeder i 1987, kort før Sorte Mandag i USA. Jeg har siden da oplevet en række bobler eller boom & busts, og en række fællestræk går igen på mange af dem.

Dagens gæst er engelske Paul Craven, der har mange års interesse fra de finansielle markeder bag sig. Han er uddannet som historiker og har derudover har han stor interesse for adfærdsøkonomi – og trylleri ligesom Niels Krøjgaard, der gæstede mig i episode 28.

Paul Craven startede på de finansielle markeder i 1986, og har arbejdet hos Schroders, PIMCO and Goldman Sachs, hvor han primært har rådgivet om obligationer og renter. I dag er Paul Craven foredragsholder og har blandt andet talt på TEDx på London Business School om Minds & Markets.

For en definition af bobler på de finaniselle markeder, tager Paul Craven udgangspunkt i bogen Boom and Bust (link nedenfor), der hævder at en god boble kræver nogle elementer, for at boblen brister:

Fuel + Oxygine + Heat + Spark

Elementer du måske kender fra en ildebrand – de er dog lidt anderledes, når vi taler finaniselle bobler:

  • Fuel = penge eller nemme lån og en lav rente
  • Oxygine = nem adgang til instrumenter/aktiver vi kan handle
  • Heat = spekulation i aktivklassen
  • Spark = en ny teknologi

De fire elementer får dig måske til at tænke på bitcoins – det kommer vi også igennem i vores snak. Hør det hele lige her – eller der, hvor du plejer at høre podcast:

Paul Craven nævner flere bøger, men anbefaler især disse tre:

Find den her:

Disclaimer:

Investering kan være behæftet med risiko, hvorfor vurderinger og evt. anbefalinger kan være forbundet med risiko. Kommentarer og analyser er baseret på informationer, som Average Joe finder pålidelige, men vi påtager os ikke ansvar for disse informationers rigtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund af informationer eller vurderinger indeholdt i anbefalinger og analyser. Average Joe påtager sig intet ansvar for evt anbefalinger podcastens gæster måtte komme med. Lyttere opfordres til selv at analysere og undersøge materialet i podcasten med hensyn til pålideligheden af kilden og fortolkninger og antagelser.

seneste podcasts: