fbpx
val-britaus-L6J_jAKzUvY-unsplash

Det kan jeg jo godt finde ud af

annonce

Tidligere på måneden tweetede politiet om en kvindelig bilist, der kørte bil mens hun brugte sin telefon. Hun trak over i venstre vognbane og kørte samtidig for stærkt (se nederst i indlægget). Langt de fleste af os, ved jo godt det ikke er smart at have opmærksomheden et andet sted, når man kører bil. Alligevel kan mange finde på at gøre det.

Det skyldes dels at vi overvurderer vores egne evner. “Jeg kan sagtens finde ud af det – jeg har styr på det” kunne sagtens være en del af den indre dialog.

Optimisme-bias

En anden grund er at vi også undervurderer risikoen for at noget rammer os. Vi ved godt noget er farligt, men det rammer jo ikke os. Det illustrerede en række forskere blandt ved at spørge en gruppe amerikanere om risikoen for at være ramt af en række tilstande for den gennemsnitlige amerikaner (lysegrå). Samtidig skulle de også angive risikoen for at det gjaldt dem selv (sort).

Som du kan se, vurderede de at den generelle risiko var større end den konkrete risiko for dem selv. Det kalder man optimisme-bias. Vi ved godt der er en risiko ved noget, men det rammer ikke mig, tænker vi.

Bryd vanen – gør noget anderledes

Jeg skal da være den første til at indrømme, at jeg også har brugt telefonen, mens jeg kørte bil. Men et enkelt værktøj har hjulpet mig til at stoppe og måske kan det også hjælpe dig?

Er du blandt flertallet, der har valgt en smartphone med Android er der hjælp at hente. De har lavet en app, der minimerer forstyrrelsen fra telefonen og samtidig gør brugsfladen mere overskuelig. For eksempel kan man ikke se mails, svare på sms eller tjekke sociale medier. Man får heller ikke notifikationer om nyt på Facebook eller en ny mail.

Appen sættes op til at starte, når telefonen forbindes med Bluetooth i bilen, og lukker ned for en række apps og notifikationer.

Man kan kun ringe i telefonen, bruge kortet og spille musik fra f eks Spotify. SMS’er læses højt af Androids stemme og du kan kun besvare ved at indtale en besked, som så sendes som besked.

Android Auto, som appen hedder, kræver lidt indsats da det reelt ikke er tilgængelig i DK. Men har kan du komme i gang.

Du kan se det omtalte tweet herunder. Det kan varmt anbefales at følge din lokale politikreds på Twitter – de fleste er også ganske underholdende! Men gør det nu ikke mens du kører bil!

Korrektion: 23 april 2018 er Apple Car slettet fra artiklen, da det åbenbart ikke kan bruges uden en bil, der kan arbejde sammen med Apple Car. Hrrmph

Få mail når der er nyt​

Online-kursus i nudging og adfærdsdesign

Lær mere om adfærdsøkonomi

  • Cover til Hulemænd i habitter af Jens Balle

    Hulemænd i habitter – 3. udgave

    kr. 99,00kr. 199,00
    Vælg muligheder

annonce