Danskerne trodser corona og investerer

Vi danskere har rekordmange penge stående på kontoen, men noget tyder på at vi sætter dem på arbejde. På trods af corona-krisen.

61

mia

Nyeste tal fra de danske investeringsforeninger viser, at vi danskere fortsat har mod på at investere. Faktisk så meget at vi har sendt yderligere 61 mia. kroner på arbejde i de danske investeringsforeninger i 2020.

Det lyder godt i mine ører, for penge, der står på en konto, kommer ingen vegne!

Tallene melder ikke noget om, hvorvidt der er tale om en push eller en pull reaktion. Altså vi kan ikke sige, om det er fordi bankerne skubber kunderne over mod investeringer med negative renter på kontoen og investeringskampagner, eller om det er kunderne, der selv gerne vil investere. Men faktum er, at pengene er strømmet ind i investeringsforeninger indtil nu i 2020.

Desværre skriver Investering Danmark også, at så store indskud ikke er set siden 2008 – altså op til finanskrisen. Jeg tvivler dog på at danske investorers ageren er en god indikator for kommende kriser.

Tilsvarende store investeringer i udenlandske værdipapirfonde er ikke set siden årene op til finanskrisen i 2008.

Investering Danmark

Mod på risiko

Heldigvis kan man også se at vi ikke helt er gået i flyverskjul. En del af pengene er gået til investering i aktier – både danske, men allermest udenlandske. Meget få penge er gået til danske obligationer, der ellers historisk har været blandt danskernes foretrukne. Men de meget lave renter får flere til at acceptere større risiko for at få højere afkast.

Bruger man investeringsforeningerne som kilde, viser det en god spredning på vores investeringer og slet ikke så stærk en home-bias, som jeg talte om tidligere. Danske obligationer og danske aktier udgør kun ca 22 % (hertil kommer naturligvis andelen af danske værdipapirer i de blandede foreninger).

Den her grafik viser danske detail-investorers fordeling af investeringsforeninger ved udgangen af september 2020.

Det er dejligt at se, at vi danskere har bevaret modet til at investere, selvom vi har oplevet uro på markedet i 2020.

Disclaimer:
Investering kan være behæftet med risiko, hvorfor vurderinger og evt. anbefalinger kan være forbundet med risiko. Kommentarer og analyser er baseret på informationer, som Average Joe finder pålidelige, men vi påtager os ikke ansvar for disse informationers rigtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund af informationer eller vurderinger indeholdt i anbefalinger og analyser. Læsere opfordres til selv at analysere og undersøge materialet på bloggen med hensyn til pålideligheden af kilden og fortolkninger og antagelser.

Få mail når der er nyt​

Podcast om investering

Bliv en bedre investor

Leder du efter noget specielt?

Andre blogs

Aktier svinger ikke mere

Analytikere og markedskommentatorer har de senere år hævdet, at markederne svinger mere. Kan det virkelig have noget på sig? Eller er det bare endnu et

Læs mere »