fbpx
Aktivfordeling er ikke en videnskab

Aktivfordeling er ikke en videnskab!

Det er desværre ikke en videnskab, at beregne din aktivfordeling i forhold til din risikoprofil. Der indgår en række faktorer i det regnestykke, og nogle af faktorerne fastsættes af den du spørger!

Har du din egen risikoprofil?

Når du skal fastlægge, hvordan du skal investere er der mange faktorer at kigge på. Din risikoprofil og din erfaring med de finansielle markeder, er blot to af disse. Men nogle af faktorerne bestemmes også af tommelfingerregler, der kan være forskellige fra gruppe til gruppe.

I Når hulemænd investerer skriver jeg blandt andet:

Risikotolerancen bestemmes også af erfaringer og kulturer. Det oplevede jeg for en række år siden, hvor jeg arbejdede i en bank i Luxembourg og rådgav kunder fra forskellige lande. I Danmark har vi et meget veludviklet marked for realkreditobligationer, som vi bruger til at finansiere køb af ejendomme. Disse obligationer har – i hvert fald før i tiden – givet gode afkast, og danskere er derfor glade for obligationer. I Sverige har man i flere årtier haft tradition for månedlig opsparing i aktier. En ordning man har indført for at gøre det nemt for erhvervslivet at tiltrække kapital. I Tyskland har man derimod en forkærlighed for det sikre.

  • En dansk kunde ville derfor typisk investere 60-80 % i obligationer.
  • En svensk kunde ville derfor typisk investere 60-90 % i aktier.
  • En tysk kunde ville derimod indsætte det hele på en konto eller måske i korte statsobligationer.

I øjeblikket vil en svensk investeringsrobot, Lysa, gerne ind på det danske marked. Det gav mig mulighed for at teste ovenstående udsagn – og det holder stadig.

Når jeg fodrer de to investeringsrobotter Nord.Investments og Lysa med de samme informationer, giver det forskellige profiler. Den svenske er ikke overraskende, noget mere aggressiv.

Vidt forskellige råd til samme risikoprofil

Så det er ikke sikkert, at du har din egen risikoprofil – måske har du din rådgivers!

Du kan læse mere om de danske investeringsrobotter her.

Disclaimer:
Investering kan være behæftet med risiko, hvorfor vurderinger og evt. anbefalinger kan være forbundet med risiko. Kommentarer og analyser er baseret på informationer, som Average Joe finder pålidelige, men vi påtager os ikke ansvar for disse informationers rigtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund af informationer eller vurderinger indeholdt i anbefalinger og analyser. Læsere opfordres til selv at analysere og undersøge materialet på bloggen med hensyn til pålideligheden af kilden og fortolkninger og antagelser.

Få mail når der er nyt​

Podcast om investering

Bliv en bedre investor

Leder du efter noget specielt?

Andre blogs

Sådan investerer din ETF

Det er ikke alle ETF’er der faktisk køber de aktiver, der indgår i deres benchmark. Afkastet kan nemlig opnås på forskellige måder. Når man investerer

Læs mere »

Hvor sandsynligt er det, at du vil anbefale Average Joe til en ven eller kollega?