fbpx

Aktiesplits betydning på kursen

Der har været stor hype om aktiesplittet i Novo og i flere investeringsfora på sociale medier, har man kunnet læse spørgsmål om, man skulle købe Novo før eller efter splittet. Om Novo mon vil stige efter splittet.

Men har det nogen effekt? Kan man på forhånd sige, hvad der vil ske? Det kigger jeg nærmere på i denne video:

Et aktiesplit er en opdeling af aktier i flere enheder. Så hvis man før havde 1 aktie får man måske i stedet 10 aktier. I den situation bør kursen falde til en tiendedel – f eks fra kurs 1.300 til 130.

Aktiesplit er en opdeling af aktier i flere. Et aktiesplit i forholdet 1:10 betyder, at du i stedet for at have én aktie nu har ti aktier. Formålet kan være at gøre en aktie mere omsættelig.

Ordbog på Jens Balle’ Investeringsskole

I Novos eksempel fik man i stedet for 1 aktie 2 aktier og – i et uforandret marked – bør kursen dagen efter være halveret. Alle andre faktorer er nemlig uforandrede. Men psylogien blandt investorer, kan føre til at kursen afviger fra det rationelle. Det kan betyde at kursen efterfølgende vil stige, hvilket der kan være to årsager til:

  • For det første gør splittet at aktien nu er billigere per styk, og det kan få nye investorer til at efterspørge aktien
  • For det andet kan anchoring komme i spil, idet investorer kan huske den gamle kurs, og aktien virker nu billigere

I eksemplet med Novo kan man også på dagen efter splittet, konstatere at den økonomiske teori holder. Novo handles ret præcist til det halve af gårsdagens pris:

Det er naturligvis ikke sikkert det vil fortsætte. Det vil kun tiden kunne vise.

Du kan læse mere om anchoring her.

Disclaimer:
Investering kan være behæftet med risiko, hvorfor vurderinger og evt. anbefalinger kan være forbundet med risiko. Kommentarer og analyser er baseret på informationer, som Average Joe finder pålidelige, men vi påtager os ikke ansvar for disse informationers rigtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund af informationer eller vurderinger indeholdt i anbefalinger og analyser. Læsere opfordres til selv at analysere og undersøge materialet på bloggen med hensyn til pålideligheden af kilden og fortolkninger og antagelser.

Få mail når der er nyt​

Podcast om investering

Bliv en bedre investor

Leder du efter noget specielt?

Andre blogs

Sådan investerer din ETF

Det er ikke alle ETF’er der faktisk køber de aktiver, der indgår i deres benchmark. Afkastet kan nemlig opnås på forskellige måder. Når man investerer

Læs mere »

Hvor sandsynligt er det, at du vil anbefale Average Joe til en ven eller kollega?