fbpx

Aktier svinger ikke mere

Analytikere og markedskommentatorer har de senere år hævdet, at markederne svinger mere. Kan det virkelig have noget på sig? Eller er det bare endnu et forsøg på at sige “this time is different”?

Siden 2020 har mange analytikere advaret om stigende udsving på aktiemarkederne. Uro fra meget specielle økonomiske situationer samt investorers hang til daytrading og nemmere og nemmere adgang til at handle, skulle påvirke til større udsving.

Men har det noget på sig? Eller har der ikke altid været udsving?

Jeg tror at udsvingene altid har været der, men analytikere og andre markedsdeltagere har ofte lyst til at sige “denne gang er det anderledes” for at forklare, at markedsudviklingen kan fortsætte.

Lange data viser ikke ændring

I dette chart viser jeg de månedlige udsving i S&P aktieindekset. – og jeg har opstillet de månedlige ændringer visuelt i dette chart:

Som jeg ser udsvingene er der ikke sket ændringer. Det ligner sig selv, som det altid har gjort. Det kan selvfølgelig være at de daglige udsving er større – det siger det her chart ikke noget om. Men for langt de fleste investorer, er de daglige udsving heller ikke interessante.

Det er de naturligvis for medier, for overskrifter om store udsving giver læsere og kliks.

Det er sjældent anderledes

Nu opfører aktiemarkederne sig så anderledes, hævder kommentatorer og analytikere. Men det er sjældent anderledes, og derfor kaldes “This Time Is Different” også de fire sværeste ord i finans. Faktisk har Kenneth S Rogoff og Carmen M Reinhart skrevet en fantastisk bog om netop det emne og med ordene som titel – find This Time Is Different her.

This Time Is Different kan ramme alle – for eksempel var Alan Greenspan, direktør i FED, forud for Finanskrisen ude at hævde at ejendomme sagtens kunne stige mere. Danske banker hævdede på samme tid, at have anderledes styr på kreditgivningen, end tidligere.

Et par eksempler på artikler om større udsving:

Du kan selv hente disse data som Robert Schiller og Yale University har samlet – du kan finde dem her

Disclaimer:
Investering kan være behæftet med risiko, hvorfor vurderinger og evt. anbefalinger kan være forbundet med risiko. Kommentarer og analyser er baseret på informationer, som Average Joe finder pålidelige, men vi påtager os ikke ansvar for disse informationers rigtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund af informationer eller vurderinger indeholdt i anbefalinger og analyser. Læsere opfordres til selv at analysere og undersøge materialet på bloggen med hensyn til pålideligheden af kilden og fortolkninger og antagelser.

Få mail når der er nyt​

Podcast om investering

Bliv en bedre investor

Leder du efter noget specielt?

Andre blogs

Sådan investerer din ETF

Det er ikke alle ETF’er der faktisk køber de aktiver, der indgår i deres benchmark. Afkastet kan nemlig opnås på forskellige måder. Når man investerer

Læs mere »

Hvor sandsynligt er det, at du vil anbefale Average Joe til en ven eller kollega?